25 Aralık 2010 Cumartesi

Boza, sahlep ve tarçın kokulu akşamlar…

Boza ve sahlep, İstanbul’da kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasındadır. Dükkânlarda satıldığı gibi seyyar satıcılar tarafından cadde ve sokaklarda da satılır. Soğuk kış akşamlarında sokaklardan el ayak çekildiğinde karanlıklar arasından yükselen “Booozaaaa” nidası, giderek azalsa da, İstanbul’da yaşayanların öteden beri aşina oldukları sokak seslerinden birisidir. Yanında sarı leblebi atıştırılarak ve soğuk içilen bozanın aksine sahlep, soğuk kış günlerinde içinizi ısıtmanın en iyi yollarından birisidir. Her ikisinin de ortak özelliği, üzerlerine tarçın serpilerek içilmesidir.

Kış sohbetlerinin şifalı ortakları

Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilir. Bünyesinde A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri bulunur. Bu özelliği sebebiyle çocuklara ve sporculara, süt yapıcı özelliği sebebiyle de hamile bayanlara tavsiye edilir. Mayalanması sırasında oluşan laktik asidin hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır.

Kış günlerinin sıcak dostu Sahlep de, mide dostu olarak bilinir. Soğuk algınlığına karşı direnci artırır. Sahlebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliği, dokular üzerinde yumuşatıcı etki yapar, korur ve rahatlık verir. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan sahlep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatır. Bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra, üzerine tarçın serpilerek içildiğinde öksürük ve bronşite iyi gelir. (Sürur Öztürk)

Hiç yorum yok: